From senses to expertise

Publications scientifiques ISIPCA

Communications affichées

Publication de 2017 :

  1. Santerre, C., Vallet, N., Touboul, D. (2017). Développement d’une méthode d’analyse non ciblée en SFC-HRMS pour l’obtention d’une empreinte d’absolus de fleurs. SEP2017 12ème Congrès Francophone sur les Sciences Séparatives et les Couplages de l'AFSEP. Paris, France, 28-30 mars 2017.

Publication de 2016 :

  1. Pôssas Abreu, M., Descours, E., Rousseau, L., Ghassemi, F., Vallet, N., Lissorgues, G. (2016). Multivariate analysis based on HS-SPME/GC-MS fingerprint and volatile composition for the characterization of exhaled human breath. XVI Chemometrics in analytical chemistry. Barcelone, Espagne, 6-10 juin.

Publications de 2015 :

  1. Santerre, C., Vallet, N., Touboul, D. (2015). SFC-UV and SFC-MS methods for the simultaneous detection of 23 fragrance allergens in cosmetic and scented products. COMET. Cergy pontoise, France, 8-9 Juin.
  2. Santerre, C., Vallet, N., Touboul, D. (2015). Analyse des constituants majoritaires d'huiles essentielles par SFC-UV. 34èmes Journées Internationales des Huiles Essentielles et Extraits. Digne les bains, France, 23-24 Septembre. Prix du meilleur poster.
  3. Turpin, C., and Sester, C. (2015). "Smell in the air": A preliminary study to develop a sensory method for objective measurement of ambient perfumes. 11th Pangborn Sensory Science Symposium. Göteborg, Suède, 23-27 août.
  4. Sester, C., Innocent, C., Neveu, S., Serbis, S., Regourd, A., and Sieffermann, J.-M. (2015). The word of texture: Influence of the level of cosmetics knowledge on texture description of cosmetics. 11th Pangborn Sensory Science Symposium. Göteborg, Suède, 23-27 août.
  5. D. Khamis, C. Sester, A. Voilley, C. Santerre, N. Vallet, E. Descours (2015). "Food odors capture and restitution system". 12th International Congress on Engineering and Food. Québec, Canada, 14-18 juin.

Communications orales

Présentations de 2017 :

  1. Santerre, C., Vallet, N., Touboul, D. (2017). Flowers absolute fingerprint with SFC-HRMS non targeted method. SFC 2017 11th International Conference on Packed Column SFC. Osaka, Japon, 12-14 Juillet.
  2. Santerre, C., Vallet, N., Touboul, D. (2017). Flowers absolute fingerprint with SFC-HRMS non targeted method. SMMAP 2017. Disneyland Paris, France, 02-05 Octobre.

Présentations de 2016 :

  1. Santerre, C., Vallet, N. & Touboul, D. (2016) SFC-MS as a tool for flower absolute composition analysis. SFC 2016 10th International Conference on Packed Column SFC, Vienne, Autriche, 05-07 Octobre.
  2. Santerre, C., Vallet, N. & Touboul, D. (2016) SFC-MS as a tool for flower absolute composition analysis. 2nd International Conference and Expo on Separation Techniques, Valencia, Spain, 26-28 Septembre.
  3. Santerre, C., Vallet, N. & Touboul, D. (2016) Various cosmetic ingredients analysis by SFC-UV. COSMINNOV, Orléans, 24-25 mai.

Présentations de 2015 :

  1. Sester, C. & Innocent, C. (2015). Le sensoriel pour accompagner l’innovation : Cas pratiques et application aux produits cosmétiques de luxe. Luxe Formulation, Monaco, 21-23 octobre.
  2. Santerre, C., Vallet, N., Touboul, D. (2015). Analyse des constituants majoritaires d'huiles essentielles par SFC-UV. 34èmes Journées Internationales des Huiles Essentielles et Extraits. Digne les bains, France, 23-24 Septembre.

Articles

Articles de 2017 :

  1. Barry C. Smith, Carole Sester, Jordi Ballester and Ophelia Deroy. (2017) The perceptual categorisation of blended and single malt Scotch whiskies, Flavour Journal in BioMed Central, March 2017
  2. Maira Possas-Abreu, Farbod Ghassemi, Lionel Rousseau, Emmanuel Scorsone, Emilie Descours, Gaelle Lissorgues. (2017) Development of Diamond and Silicon MEMS Sensor Arrays with Integrated Readout for Vapor Detection. MDPI AG, May 2017
  3. Pauline Burger, Cyrille Santerre, Nadine Vallet, David Touboul, Xavier Fernandez, Thomas Michel (2017). Apport de la chromatographie par fluide supercritique à l’analyse d’ingrédients naturels parfumants. Spectra Analyse, numéro 316, p 71-77, juin-juillet

Articles de 2016 :

  1. Santerre, C., Vallet, N., Giraud N. & Roccia A. (2016) Extraction au CO2 supercritique et Metabarcoding, Beyoung beauty mag n°47, Septembre 2016
  2. Santerre, C., Vallet, N., Giraud N. & Roccia A. (2016) Extraction au CO2 supercritique et Metabarcoding, L’Observatoire des cosmétiques, Juillet 2016

Auteurs ISIPCA

Numéro identifiant national RNSR : 197021873K

Emilie Descours PhD in Food Science (Chemical physics)

Hanaei Farnaz PhD in Food Science (Sensory evaluation)

Cyrille Santerre Engineer, PhD student, Laboratory Manager

Carole Sester PhD in Food Science (Sensory evaluation)

Nadine Vallet PhD in Chemistry, Head of scientific department

Publié le 26 août 2016